ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ÇATAK

VAN İLİ ÇATAK İLÇESİ
ÇATAK İLÇE TANITIM
ÇATAK İLÇE TARİH

Çatak 645’te yöreye gelen Araplar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Bizans İmparatorluğu’ nun eline geçen Çatak 1071 Malazgirt Meydan Muharebesiyle Anadolu’ya gelen Türkler tarafından fethedilmiştir. 


Van İli Siyasi Haritası
Selçuklu Devleti’nin idaresinde bir müddet kaldıktan sonra 1100 yılında Sökmenli Devlet’ inin yönetimine geçmiştir. 1243 Kösedağı Savaşı ile Moğol istilasına uğramış olan Çatak 1350 yılından sonra Hakkari Beyliği’nin eline geçmiştir. 

Timur’un Anadolu Seferine kadar Hakkari Beyliği’nin idaresinde kalan ilçe daha sonra İran’da bulunan Safevi Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. 1548 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir.

Çatak Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1830’lu yıllarda büyük bir kasaba haline getirilmiş olup, uzun süre Hakkari Derebeyliğine bağlı olarak kalmıştır. İlçenin eski adı AŞAĞI HAKKARİ olup, 1865 yılında İlçe teşkilatına kayıt edilirken ŞİTAK adını almıştır. Cumhuriyet İdaresi kurulduktan sonra İlçenin adı Çatak olarak değiştirilmiştir.

1914-1915 yıllarında Çatak ilçesi Rus işgaline uğramıştır. İmparatorluk zamanında Şark Vilayetlerinin birçoğunda olduğu gibi Çatak merkez ve köylerinde azınlık halinde Ermeniler yaşamaktaydı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında ( 1914-1915 ) Van Vilayeti ve civarı Ruslar tarafından işgal edilince Çatak İlçesi’ de bu işgalden kurtulamamıştır.
Foto haber 1
 İşgal sırasında Ruslarla birlik olan Ermeniler, Rusların himayesi ile Türklere çok zulüm ve işkence yapmış, bir çok Türk’ü şehit etmişlerdir. Bu nedenle o zamanlarda Ermenilerin saldırısına biraz olsun karşı koymak için belli sayıdaki Çatak’ lı Türk, şimdiki Karşıyaka ile Alaçam Mahallelerini inşa ederek İlçe merkezini işgal eden Ermenilerin İlçeyi terk etmeleri için zemin hazırlamışlardır.
Foto haber 2
1917 yılında Rusyada çıkan ihtilal ile Çarlık idaresi devrilip yerine Bolşevik idaresi kurulunca, Rusya yurdumuzdaki askeri birliklerini çektiği sırada Ermenilerin bir kısmı İran’a bir kısmı Rusya’ya, bir kısmı da Irak’a olmak üzere İlçemizi terk etmişlerdir.
Foto haber 3
İlçemizin sınırlarında tarihi eser olarak üç kemer köprü vardır. Bu köprülerden birisi ilçenin içerisinde olup Sortkin Çayı üzerinde geçit vermekte ve halen kullanılmaktadır. Diğer iki köprü “Holkan ve Zırıl” Norduz Deresi üzerinde olup, dere üzerinde halen geçit veren yerlerdir. Köprülerin Selçuklulardan kaldığı sanılmaktadır.
Foto haber 5
 İlçe mıntıkasında Milattan önce 330 senesinde Doğu Hun İmparatorluğu’nun Alanlılar’ın Kuzey Kafkasya’daki yerlerini almaları üzerine gerek Alanlılar ve gerekse Orta Asya’daki dağlık mıntıkada bulunan Artuş Şehri civarındaki yerleri Doğu Hunlar’ın eline geçen aşiretler, Hunlar ile birlikte Mezopotamya'ya gelmişlerdir. Öz vatanları olduklarını söyledikleri Kuzey Kafkas ve Artuş Şehri ile iklim ve doğa şartları aynı olan İlçemizin Narlı Nahiyesi mıntıkasına o zaman geldikleri ve Alanlılar ile Artuş aşiretleri olarak yerleştiklerini ve halen Alanlılar Yaylası olan Tırşın’de büyük taşlar üzerine yapılmış ağaç resimlerine rastlandığı söylemektedirler.
ÇATAK İLÇE COĞRAFYA
Foto haber 6
İlçemiz doğuda Başkale, batısında Bahçesaray, kuzey doğuda Gürpınar, kuzey batıda Gevaş, Güney doğuda Beytüşebab, güney batı da ise Pervari ilçeleri ile sınırdaştır.
Foto haber 9
Bölgede karasal iklim hüküm sürmekte olup, gece ve gündüz sıcaklık farkları büyüktür. Kışın bölgeye fazla miktarda kar düşmektedir. İlçenin en yüksek ısı derecesi “+25,+35” santigrat derece, en düşük ısı derecesi ise “ eksi 20-25” santigrat derecedir. Kış ayları uzun ve kar yağışlı olup, çığ tehlikesi mevcuttur. İlkbahar ve sonbahar ayları yağışlı, yaz ayları ise kurak geçmektedir.
İdari olarak ilçeye bağlı Cumhuriyet Mahallesi, Adnan Menderes Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi ve Hacı Osman Mahallesi olmak üzere toplam beş mahalle, 27 köy ve 96 mezrası mevcuttur.
Foto haber 10
 İlçemiz il merkezine 87 Km. uzaklıktadır. Deniz yüzeyinden 1512 metre yükseklikte olup sarp ve dağlarla çevrili bir araziye sahiptir. İlçemizin genel toplam yüz ölçümü 2.200 Km karedir. Dağların yüksekliği ise 2000 metre civarındadır.
İlçe merkezinden Bahçesaray ilçesine ikinci yol, Şırnak İline bağlı Beytüşebab ve Siirt iline bağlı Pervari İlçelerine ulaşımı sağlayan kara yolu çalışmaları ilçemiz sınırlarında bitirilmiş olup faaliyete geçmemiştir. Bu yol yapımı bitirildiğinde ilçemize ekonomik ve sosyal yaşamda canlılık getirecektir.
Foto haber 12
İlçemizde on binlerce büyük ve küçük baş hayvanın yayılabileceği geniş alanlara sahip yaylalarımız mevcuttur. Bunlardan bazıları: Takuh,Melkuşan,Aruh, Kirapit, Pip, Karabulak, Golcebel. Kalüt ve Tirşin yaylalarıdır.
İlçe içinden biri Gürpınar ilçesinin Yalınca (Norduz) Köyü’nden, diğeri ilçemiz Işınlı Köyü’ne bağlı Elmacı Mezrasından doğup gelen iki Çay Belediye sınırları içinde birleşip Çatak Çayı adını alarak, güneyde Botan ırmağına karışmaktadır.
ÇATAK İLÇE KÖYLERİ